Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη

Η Ελένη - Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από την Κρήτη και διαμένει στον Πειραιά. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Πτυχιακή εργασία: “Η Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνος και η κριτική του Αριστοτέλη”) και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας για παίδες, εφήβους και ενήλικες από το 2009.

Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κατασκευές, παιχνίδια με κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.

Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 3-12 ετών (2014), το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το βιβλίο “Ετυμολογικό ευρετήριο” (2019).

Έχει επισκεφθεί Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Δημοτικά Σχολεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα (Κέρκυρα, Γρεβενά, Πρέβεζα, Πάτρα, Μεσολόγγι κ.α.), ώστε να διαδώσει την σπουδαιότητα της Ετυμολογίας, της Μυθολογίας και της Φιλοσοφίας. Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἐτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων. Συνεργάζεται με το διαδικτυακό κανάλι “Φρυκτωρίες”, όπου αναλύει κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και πραγματοποιεί τηλεοπτικές περιηγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης πραγματοποιώντας βιωματικά μαθήματα Ετυμολογίας και Φιλοσοφίας για παιδιά με το πρόγραμμα “Οι μικροί φιλόσοφοι” (δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά), αλλά και φιλοσοφικές περιηγήσεις σε περιοχές της Αθήνας που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον.